top of page

Over Ru van Rossem (1924 - 2007)

​

Ru van Rossem (1924 – 2007) wist al vanaf zijn vijfde jaar dat hij wilde tekenen. Hij ging naar de Rijksacademie in Amsterdam. Omdat hij zijn grafische vaardigheden verder wilde ontwikkelen in Groot-Brittannië, spaarde hij geld dat hij verdiende door boeken te illustreren van Cor Bruin en Godfried Bomans.

​

Ru van Rossem heeft heel zijn leven hard gewerkt en was fenomenaal in zijn eigen etstechniek die hijzelf heeft weten te ontdekken en toe te passen. Hij was onuitputtelijk in zijn ideeën. Daardoor heeft hij meer dan 700 eerste drukken achtergelaten, naast vele tekeningen. In zijn nalatenschap bevinden zich nog enkele beelden die tijdens zijn leven niet verkocht zijn. Er zijn vijf boeken over hem uitgegeven met daarin veel reproducties van zijn oeuvre, van zijn vroegste tot en met zijn laatste werken.

​

Naast het tekenen, wat hij altijd als zijn basis beschouwde, was het etsen zijn grootste passie. Hierin kon hij zijn bezieling leggen. Hij was een romanticus die vocht tegen de onrechtvaardigheid in de wereld. Hij was een socialist in hart en nieren en wilde dat de wereld gelukkig en harmonieus zou zijn. Ongelijkheid, honger, dorst, oorlog en armoede kon hij niet verdragen.

​

Hij werkte veelal vanuit thema’s van de maatschappij, zoals industriestad, sport en ruimtevaart, maar ook oorlogen, zoals de Tweede Wereldoorlog, de concentratiekampen Mauthausen en Auschwitz, de honger in Biafra en Ethiopië. De cultuur en religies in Afrika en landen als India, Indonesië, Griekenland, Israël, maar ook de oude Griekse beschaving met zijn mythologie en de vertellingen van de Bijbel waren zijn inspiratiebronnen, evenals dichters als Gerrit Achterberg en Federico Garcia Lorca heeft hij vertolkd en op de etsplaat gebracht.

​

Samen met Joop Liesker, Riky Schellart en andere kunstenaars tekende hij naar model, elke week bij Riky Schellart thuis. Samen met Nico Molenkamp tekende hij dieren in dierentuinen zoals Blijdorp en Artis. De runderen, roofdieren, olifanten, apen, neushoorns, zebra’s en kamelen waren zijn favorieten. Thuis werkte hij zijn schetsen uit. Hij kon ongelooflijk genieten van de krachtige spierbundels van deze

dieren. De bewegingen, de spieren onder de huid en de karakters van de dieren zette hij geweldig op papier. Hij kroop als het ware in de huid en de ziel van het dier. De dieren vind je vaak terug in de thema’s van zijn etsen.

​

In zijn etsen bewees hij zijn vakmanschap. Hij heeft een geheel eigen procedé ontwikkeld waarbij hoogdruk en diepdruk op de etsplaat ontstond d.m.v. solderen en frezen. Soms gebruikte hij dubbele platen om een nog beter reliëf te krijgen. Doordat hij de mens en het dier zo aanbad in zijn vorm en kracht, in zijn spierkracht en beweging en deze eigenschappen zo meesterlijk kon weergeven in tekening en ets, begon hij behoefte te krijgen deze eigenschappen ook driedimensionaal vorm te geven. Hij had een bepaald beeld in zijn hoofd van mens of dier, van kracht en dynamiek en de emotie die dit in hem opriep, bracht hij tot uitdrukking rondom een armatuur. De beelden werden in brons gegoten. Zijn allereerste beeld heeft hij uit wit marmer gehakt en heeft de vorm van een knielende stier. Hij heeft in opdracht een beeld gemaakt voor de Sint-Janskathedraal in Den Bosch, voor het klooster in Schijndel maakte hij een merrie met veulen, en in Den Bosch is een fontein van zijn hand te vinden.

​

Ru was bekend in Amerika (New York en Dallas), Japan (Tokyo), Polen (Kraków), Italië (Vicenza, Venetië, Florence) en andere landen in Europa. Hij had zijn vaste galeries in Nederland.

​

bottom of page